top of page

פרוייקטים

מחקר נגישות לצריכת אמנות ותרבות בישראל

מחקר עבור פורום קרנות התרבות והאמנות

המושג "נגישות לתרבות" מתייחס לקיומם או העדרם של חסמים המונעים מפרטים להשתתף בצורות שונות בעולם האמנות והתרבות. המחקר המוצע עוסק בנגישות לתרבות בתחום של צריכת תרבות המוגדרת כפעולה של מפגש עם יצירה או פעילות תרבותית כקהל, כדוגמת ביקור במוזיאון, צפייה בסרט, או קריאת ספר.

צריכת תרבות ואמנות נחשבת לזכות אנושית בסיסית,  למרכיב חשוב בשלומות (wellbeing),  ולצורה מרכזית של השתתפות בספירה הציבורית. לצריכת תרבות נודעת גם השפעה חיובית על תחומים שונים, כגון בריאות,  הישגים לימודיים,  לכידות חברתית,  ועוד. עם זאת, נתונים בינלאומיים מראים אי-שוויון ניכר בצריכת תרבות באוכלוסייה, המתאפיינת בפערים מרחביים וחברתיים.  אי השוויון בצריכת תרבות מתקיים על פני צירים שונים, כגון מיקום גיאוגרפי,  רמת השכלה,  מעמד כלכלי,  אתניות,  ומגדר.  אי השוויון בצריכת תרבות לא רק משקף ממדים שונים של אי-שוויון חברתי, אלא גם משחק תפקיד חשוב ביצירת ושעתוק אי-השוויון הזה.

לנגישות לצריכת תרבות יש ארבעה ממדים מרכזיים: זכויות בסיסיות המאפשרות לקחת חלק בעולם האמנות; הזדמנויות המאפשרות לעשות זאת, השתתפות בפועל התלויה בקיומם של משאבים אישיים הנחוצים לניצול ההזדמנות לצריכת תרבות ואמנות, וקבלה המתייחסת ליכולת להבין, להעריך, ליצור חיבור משמעותי עם האובייקט או האירוע האמנותי ואף להנות מצריכת תרבות.

חלק גדול מהפערים הללו אינו נובע משוני בהעדפות תרבות וצריכת תרבות, אלא דווקא ממגבלות נגישות לתרבות הקשורות למאפיינים קבוצתיים ואישיים של קהל הצרכנים.  לאור זאת, שאלת אי-השוויון בנגישות לתרבות מהווה מוקד עניין במחקר האקדמי. גם מדיניות תרבות, במקרים רבים בעולם, שמו להן כמטרה את הגדלת נגישותו של הציבור לצריכת תרבות.

מטרת המחקר היא גיבוש תמונה אמפירית מקיפה המשקפת את שיעור הימצאותם והיקפם של חסמים לצריכת תרבות בישראל בפריסה גאוגרפית ודמוגרפית מייצגת. זהו מחקר ראשון מסוגו על נגישות ברמה ארצית בישראל הדואג לכיסוי מחקרי מיוחד של אוכלוסיות ייחודיות בחברה הישראלית שהמידע המחקרי לגביהן בתחום צריכת התרבות חסר במיוחד כגון המגזר הערבי, המגזר החרדי ותושבי הפריפריה הגיאוגרפית.

לצורך המחקר, נבנה כלי מחקרי מקורי וראשון מסוגו בעברית וערבית – שאלון סקר בנושא נגישות לתרבות. הסקר מתבסס על הפיתוחים התיאורטיים והמתודולוגיים העדכניים ביותר בתחום חקר הנגישות לתרבות. כאשר איסוף הנתונים נערך על ידי חברת הסקרים KANTAR.

המחקר המוצע הינו מחקר ראשון מסוגו בישראל הבוחן וממפה את דפוסי הנגישות לתרבות בישראל. בחינת ומיפוי הנגישות לתרבות  יאפשרו לגורמים פילנטרופיים, קובעי מדיניות ומוסדות תרבות לפעול באופן מקצועי ואסטרטגי לצמצום הפערים והחסמים הגורמים לחוסר בנגישות לצריכת תרבות ולתכנן התערבויות ופעולות לקידום שיוויון ההזדמנויות התרבותי. תוצרי המחקר יאפשרו לגופי אמנות להעריך את מידת הצלחתם לפנות לקהלים מאותגרי נגישות ולתכנן פעולות outreach מתאימות. הפצת תוצרי המחקר תסייע בקידום שיח מקצועי ופיתוח כלים יישומיים בתחום התרבות וקידום פעולות בעלות השפעה חיובית על צריכת התרבות בישראל.

 

מועד המחקר 2024-2025

חוקרים: ד"ר טל פדר, יעלה חזות ינוקא, שירה לפידות.

חברת סקרים: KANTAR

bottom of page